Macskák javasolt védőoltásai

Kedvenceink egészségvédelme érdekében számos védőoltás áll rendelkezésünkre. Fontos tudni, hogy négylábú társunk életmódja szerint az ajánlott oltások sora változatos lehet, és a legalapvetőbb oltások mellett érdemes egyéb betegségek ellen is védelmet nyújtanunk számukra. Nem mindegy például, hogy macskánk kizárólag a lakásban tölti az életét, vagy kint él a kertben, és találkozhat más állatokkal is.

Az alábbi pontokban részletes leírást találhat a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

Várhatóan csak lakásban tartott macskák esetén

8 hetesen kombinált védőoltás

10 hetesen ismételt kombinált védőoltás

Fél év elteltével ismételt kombinált oltás

Felnőtt korban évente ismétlő kombinált oltás

Várhatóan kertben tartott, vagy időnként kijáró macskák esetében

8 hetesen kombinált védőoltás

10 hetesen kombinált-veszettség védőoltás

12 hetesen leukózis elleni védőoltás

14 hetesen ismétlő leukózis elleni védőoltás

Fél év elteltével ismételt kombinált-veszettség védőoltás

Felnőtt korban évente ismétlő kombinált-veszettség, illetve leukózis elleni védőoltás

A fentiek mellett egyéb, kiegészítő oltások a kutya életmódjának, illetve korábban jelentkezett betegségeknek megfelelően

Gombás fertőzések elleni védőoltás

Kombinált védőoltás

Ahogy a neve is mutatja, több betegség elleni védőoltás kombinációja, ami az alábbi fertőzések ellen nyújt védelmet:

Calicivírus: Az emberi influenzához hasonló tüneteket produkáló, gyorsan terjedő, felső légúti tünetekkel, és kötőhártya gyulladással járó, kellemetlen betegség.

Fertőző Rhinotracheitis: A betegséget egy herpeszvírus okozza, és csökkent ellenálló képesség (kölyök kor, idős kor, egyéb megbetegedés) esetén komoly megbetegedést, makacs felső légúti tüneteket okoz.

Macskák fertőző bélgyulladása: Parvovírus okozza ezt a betegséget, ami súlyos fokú fehérvérsejtszám csökkenéssel jár, ebből adódóan panleukopéniának is nevezik. Tünetei rendszerint láz, étvágytalanság, hányás és nagyfokú, vízszerű hasmenés, ami az állat kiszáradásához és gyakran elhullásához is vezethet.

Veszettség elleni védőoltás

Bár macskák esetében a veszettség elleni oltást kötelezően nem írja elő jogszabály, ha macskatulajdonosként végiggondoljuk, sokkal nagyobb eséllyel találkozhat veszett rókával, vagy egyéb állattal egy szabadon járó-kelő macska , mint a kerítésen szigorúan belül tartott kutya. Így felelős állattartóként fontos, hogy megvédjük ettől a halálos, és az emberekre is veszélyes vírustól kedvencünket.

A betegség súlyos idegrendszeri tünetekkel jár, amelyek jellemzően megnyilvánulhatnak tudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, támadási készség, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás, fulladás formájában.

Leukózis elleni védőoltás

Kijáró, illetve csak kint tartott macskák veszélyes megbetegedése, amely ellen oltással védekezhetünk, de amennyiben az állat megbetegedett, meggyógyítani sajnos nem lehet, csak tünetileg kezelni. A vírust macskák egymásnak közvetlen kapcsolat útján adják át, jellemzően verekedés, párzás, során, de elég lehet az is, ha egymásra fújnak. Fertőzött anyamacskák továbbá már a vemhesség során megfertőzik kicsinyeiket.

A betegség változatos tünetek formájában jelentkezik, attól függően, hogy mely szervekben okoz elváltozást. Jellemzően gyakran előforduló lázrohamok is társulnak a sokrétű, szervi tünetekhez, valamint általános, rossz állapot, az immunrendszer megfelelő működésének csökkenése miatt.

Chlamydia elleni védőoltás

A macskákban a Chlamydia felis baktérium elsősorban szem tüneteket, orrfolyást okoz, ritkán tüdőgyulladás is kialakulhat. A fertőzés közvetlen érintkezéssel terjed. A vakcina nem akadályozza meg a fertőződést, de a betegsége enyhébb tünetekkel jár. 

Coronavírus elleni védőoltás

Főként kölykökben, és fiatal állatokban jelentkező, Coronavírus okozta bélgyulladás ellen ad védelmet. A betegség napokig tartó, masszív hasmenést okoz, ami rövid úton kiszáradáshoz is vezethet.

Gombás fertőzések elleni védőoltás

A Microsporum canis gomba okozta fertőzés ellen ad védelmet, valamint a betegség fennállásakor terápiás célra is használható a vakcina.

Elsősorban gyengébb immunrendszerű állatokban (kölykök, illetve idős macskák) fordul elő a betegség. Leggyakrabban a fülön, a pofán, illetve a végtagokon jelentkeznek tünetek, amelyek enyhe viszketéssel járó, gyakran kör alakú, vöröses szélű szőrhiányos területek.

Rólunk írták