Kutyák javasolt védőoltásai

Kedvenceink egészségvédelme érdekében számos védőoltás áll rendelkezésünkre. Fontos tudni, hogy négylábú társunk életmódja szerint az ajánlott oltások sora változatos lehet, és a legalapvetőbb oltások mellett érdemes egyéb betegségek ellen is védelmet nyújtanunk számukra. Nem mindegy például, hogy kutyánk kizárólag a lakásban tölti az életét, vagy kint él a kertben, és találkozhat más állatokkal, illetve, hogy megyünk-e rendszeresen kutyaközösségbe, vagy gyakran járunk vele esetleg kirándulni.

Az alábbi pontokban részletes leírást találhat a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

Kutyák ajánlott alap oltási programja

8 hetes korban parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás

10 hetes korban kombinált védőoltás

12 hetes korban ismétlő kombinált védőoltás

14 hetes korban veszettség elleni védőoltás

Fél év elteltével a kombinált, majd a veszettség elleni oltás megismétlése

Felnőtt korban évente ismétlő kombinált, illetve veszettség elleni oltás.

A fentiek mellett egyéb, kiegészítő oltások a kutya életmódjának, illetve korábban jelentkezett betegségeknek megfelelően

Kennelköhögés elleni védőoltás

Lyme-kór elleni védőoltás

Coronavírus elleni védőoltás

Herpeszvírus elleni védőoltás

Gombás fertőzések elleni védőoltás

Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás

Gyorsan lezajló, csillapíthatatlan hányással, és bűzös, véres hasmenéssel járó betegség ellen ad megfelelő védelmet. Kölyökkutyáknál gyorsan kiszáradáshoz, és elhulláshoz vezethet a betegség, valamint gyakran előfordulnak másodlagos, bakteriális fertőzések, amik súlyosbítják a kórképet.

Kombinált védőoltás

Ahogy a neve is mutatja, több betegség elleni védőoltás kombinációja, ami az alábbi fertőzések ellen nyújt védelmet:

Parvovírusos bélgyulladás: lásd fentebb.

SzopornyicaBármely életszakaszban elkaphatja a kutya, és leggyakrabban a betegség kialakulása után menthetetlen az állat. Ha mégis túléli, súlyos szövődmények maradhatnak vissza.

Leptospirosis: Baktérium okozta betegség, amely a kölyök, és felnőtt állatokat is veszélyeztetheti, továbbá az emberre is veszélyes lehet. Elsősorban a májat és a vesét támadja meg a kórokozó.

Fertőző májgyulladás: Gyorsan terjedő, heveny lefolyású betegség, amely során elsősorban a máj, és a vérerek károsodnak.

Parainfluenza vírus: Felső légúti tünetekkel, makacs köhögéssel járó betegség, amely kezelés híján komoly szövődmények, akár tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet.

Veszettség elleni védőoltás

Kutyák esetében kötelező, felnőtt korban évente beadandó oltás. Kötelező voltának járványügyi, valamint közegészségügyi jelentősége van, mivel az emberre, és minden társállatunkra egyformán veszélyes, halálos kimenetelű betegség.

A veszettség súlyos idegrendszeri tünetekkel jár, amelyek jellemzően megnyilvánulhatnak tudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, támadási készség, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás, fulladás formájában.

Kennelköhögés elleni védőoltás

Kutyatársaságokban (kutyaiskola, állatmenhely, kutyasétáltató) gyakran előforduló, makacs felső légúti tünetekkel járó betegség ellen ad védelmet. Kezelés híján komoly szövődmények, akár tüdőgyulladás kialakulásához is vezethet.

Lyme-kór elleni védőoltás

Ezt a kórt fertőzött kullancsok terjesztik. A betegség több szervet is érinthet, a tünetek változatosak, és gyakran jellegtelenek, így sokszor nehezebb, illetve költségesebb diagnosztizálni, és hosszan tartó kezelésnek kell alávetni kedvencünknek.

Coronavírus elleni védőoltás

Főként kölykökben, és fiatal állatokban jelentkező, Coronavírus okozta bélgyulladás ellen ad védelmet. A betegség napokig tartó, masszív hasmenést okoz, ami rövid úton kiszáradáshoz is vezethet.

Herpeszvírus elleni védőoltás

A kutyák herpeszvírusa elsősorban vemhes szukákat, illetve az ő kölykeiket veszélyeztetheti. Felnőtt szuka kutyában terméketlenséget, méhgyulladást, vemhes állatnál magzatelhalást, csökkent alomszámot, kölyköknél pedig híg hasmenést, idegrendszeri tüneteket, fejlődésben való visszamaradást, illetve elhullást okozhat.

A betegség megelőzéseként a párzás után, majd a várható ellés előtt két héttel ismételve érdemes beoltatni szuka kutyánkat.

Gombás fertőzések elleni védőoltás

A Microsporum canis gomba okozta fertőzés ellen ad védelmet, valamint a betegség fennállásakor terápiás célra is használható a vakcina.

Elsősorban gyengébb immunrendszerű állatokban (kölykök, illetve idős kutyák) fordul elő a betegség. Leggyakrabban a fülön, a pofán, illetve a végtagokon jelentkeznek tünetek, amelyek enyhe viszketéssel járó, gyakran kör alakú, vöröses szélű szőrhiányos területek.

Rólunk írták

Széchenyi 2020