Védőoltások, mikrochip beültetés, állatútlevél kiállítása

Védőoltások

A megfelelő időpontban, és rendszeresen elvégzett vakcinázás legfőbb célja a megelőzés.  Az oltásokkal számos nagyon súlyos, egyes esetekben halállal végződő betegség megelőzhető, elkerülhetők a hosszan tartó, drága gyógykezelések, illetve a szövődményként visszamaradó, sokszor az állat egész életét meghatározó maradványtünetek. A vakcinázást mindig az adott egyedre kell szabni, figyelembe véve a gazdi igényeit is. Orvosaink segítenek dönteni abban, hogy mely oltásokat érdemes beadatnod.

Vakcinázás előtt mindig alaposan átvizsgáljuk kedvencét, mivel azok csak egészséges állatoknak adhatók be, illetve azért, hogy feltárjuk, időben észrevegyük az esetleges rejtett elváltozásokat is. A készítmények beadása legtöbbször nem jár jelentős kellemetlenséggel. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az állat a rendelőben eltöltött időt minél kisebb stresszként élje meg.

Mikrochip beültetés

Magyarországon kötelező a kutyák egyedi megjelölése, azaz a mikrochip beültetése.

Ezzel az apró beavatkozással azonosíthatóvá tesszük kedvencedet, mivel a beadást követően a mikrochipben található 15 számjegyű azonosító kódot regisztráljuk az Országos Nyilvántartási Rendszerben. A mikrochip egy apró, rizsszem méretű implantátum, mely szövetbarát anyagból készült, és egy pár másodperces művelettel, minimális kellemetlenséggel beültethető. Az állat nem tud segítséget kérni, ha elvész, és azt se tudja megmondani, hogy hol lakik. A beavatkozás lehetővé teszi, hogy az elkóborolt, elveszett állatok rövid idő alatt ismét visszajuthassanak gazdájukhoz, és ne egy gyepmesteri telepre, vagy egy menhelyre kerüljenek.   Az Állatgyógyászati Központban lehetőség van az átlagosnál kisebb, úgynevezett mini mikrochip beültetésére is, így a beavatkozás még kevesebb kellemetlenséggel jár. Ha gazdátlan állatot találsz, és elhozod hozzánk, akkor rendelési időben ingyenesen leolvassuk a kutya mikrochipjét, és értesítjük a tulajdonosát.

Útlevél kiállítása, regisztrációja

Ha kutyáddal, macskáddal, vagy vadászgörényeddel külföldre szeretnél utazni, akkor mindenképpen szükséged lesz egy érvényes állatútlevélre.

Az okmányt a Magyar Állatorvosi Kamara bocsátja ki, és mindegyik egyedi azonosítószámmal rendelkezik. Ez az azonosító a PetvetData rendszerben regisztrálásra kerül, és az állat mikrochip számához rendeljük.  Az útlevél kiállítását bármikor kérheted, de előfeltétele, hogy az állat egyedileg azonosítható legyen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mikrochippel rendelkezik. Az útlevelet állatorvosunk állítja ki, és érvényességét a benne szereplő veszettség oltás határozza meg. Ha nincs érvényes (365 napon belüli) oltása az állatnak, akkor az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védőoltást a beadástól számított 21 nap elteltével lehet csak érvényesnek tekinteni. Tehát ebben az esetben az utazást csak 21 nap múlva lehet megkezdeni.

Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen állatorvosi szabályok vonatkoznak az adott országra, ugyanis a beutazás feltételei különbözőek lehetnek.

Hasznos információkat találhatsz a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján, az alábbi linkeken.

http://www.maok.hu/allatutlevel_-_utazasok
http://www.maok.hu/allatutlevel

Széchenyi 2020