A macskák fogfelszívódási betegsége (FORL)

A macskák fogfelszívódási betegsége vagy angolul FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion) a macskák nagy hányadában (>50%) jelenlévő különleges fogbetegség, mely a fog állományának felszívódásával jár.

Amíg a betegség a foggyökerekre korlátozódik, akár fájdalommentes is lehet, de ha a felszívódás a fog koronája felé, a zománcrétegre is ráterjed, jelentős fájdalom kíséri. A kórkép általában lassú lefolyású, és sokszor sajnos a macskák teljes fogkészlete áldozatul esik a bontó folyamatoknak.

A FORL-ban szenvedő macskák lehelete bűzös, ínyük gyulladt. Ha a fogfelszívódás kifejezett, a zománcon akár szabad szemmel is látható hiányok alakulnak ki. Az állatok fogai  érzékenyek lesznek, óvatosabban rágnak. A betegséggel önmagában, vagy akár fogkövességgel szövődve is találkozhatunk.

Diagnózis

Éber állapotban – különösen fájdalmas elváltozások esetén – az állatok fogazatának, szájának vizsgálata korlátozott, ezért a szájüreg bódítás alatt történő részletes kivizsgálásával kaphatunk információt a megbetegedés mivoltáról.

A látható elváltozások, pl.: zománchiányok, és az esetleges fogkő mennyisége sokszor nincs arányban a betegség súlyosságával, ezért azt csak fogászati röntgenfelvételek segítségével tudjuk megállapítani. Ilyen módon lehetővé válik a foggyökerek és a fogak körüli, úgynevezett alveolaris csont állapotának vizsgálata is.

Kezelés

A fogkő eltávolítása a szájüreg egyéb megbetegedései esetén (így a FORL-nál) is fontos, hiszen a plakkok megszüntetésével csökkentjük a szájüregi gyulladást fenntartó baktériumok számát is. Rendelőnkben a fogkőszedést ultrahangos fogkőeltávolító géppel végezzük felületes bódításban, így a fogak belső oldalát is meg tudjuk tisztítani, és az ínytasakokban felgyűlt plakk eltávolítására is lehetőségünk adódik.

Foghúzás indokolt nem csak a látható zománchiányos fogak, hanem a röntgenfelvételek alapján felszívódás jeleit mutató fogak esetén is. FORL esetében különösen fontos a rendszeres – akár évenkénti – kontroll röntgenfelvételek készítése, hogy pontosabb képet kapjunk a fogak felszívódásának üteméről, súlyosságáról, mert ezek az információk a fogak biztonságos eltávolításához nélkülözhetetlenek lesznek.

Kedvenceinket nem kell féltenünk a fogak elvesztésétől sok macska rövid idő elteltével képes ugyanúgy enni, mint a beavatkozás előtt.

Szájüregi gyulladás és fájdalom esetén gyógyszeres kezelésre is szükség van.

FORL kialakulását sajnos nem lehet megelőzni, de a  szájhigiénia fenntartásával a betegséggel gyakran társuló és tüneteket súlyosbító fogkövességet kordában tarthatjuk. A napi fogmosás (leghatékonyabb módszer), rágófalatok, ivóvízhez adható oldatok, eleségbe keverhető porok használatával késleltethető a fogkő újbóli kialakulása.

Rólunk írták

Széchenyi 2020