A fogkövesség kialakulása, diagnosztikája, kezelése

A szájüregi megbetegedések közül leggyakrabban a fogkövességgel találkozunk. Sokszor csak az állatok általános fizikális vizsgálata során (pl.: oltás előtt) szembesülünk a fogak állapotával. Egyes esetekben azonban a gazdik célzottan, a fogkövesség tünetei miatt – bűzös lehelet, kipirult, vérző íny, fogak sárgás-barnás elszíneződése, meglazult vagy épp hiányzó fogak – keresnek meg minket.

A betegség kórfejlődése

A táplálkozás során a nyálból, tápdarabokból és a szájüregi baktériumflórából a fogakon lepedék (plakk) képződik, melyből az idő múlásával különféle ásványi sók lerakódásával fogkő alakul ki. A fogkő idővel az íny és a fog közé terjed, a benne lévő baktériumok pedig az íny, és a környező szövetek gyulladását és fogtól eltávolodását (ínytasak) okozzák. Az itt összegyűlt kórokozók a fogak rögzítő mechanizmusát károsítják, így a fogak mozogni kezdenek, vagy esetleg ki is esnek, a véráramba jutó baktériumok pedig súlyos bakteriális fertőzésekhez vezethetnek akár a szervezet legkülönbözőbb részein (szív, tüdő, máj, vese) is.

Diagnózis

Éber állapotban – különösen fájdalmas elváltozások esetén – az állatok fogazatának, szájának vizsgálata korlátolt, ezért a szájüreg bódítás alatt történő részletes átnézésével kaphatunk információt a szájüregi megbetegedések mivoltáról.

A látható plakk és fogkő mennyisége sokszor nincs arányban a fogbetegségek súlyosságával, ezért ezt csak fogászati röntgenfelvételek készítésével tudjuk megállapítani. Ilyen módon lehetővé válik a foggyökerek és az ezt körülvevő úgynevezett alveolaris csontállomány állapotának vizsgálata is.

Kezelés

A fogkő eltávolítása nemcsak a fogkövesség, hanem a szájüreg egyéb megbetegedései esetén is fontos, hiszen a plakkok megszüntetésével csökkentjük a szájüregi gyulladást fenntartó baktériumok számát is. Rendelőnkben a fogkőszedést ultrahangos depurátorral (fogkőszedő géppel) végezzük bódításban, így a fogak belső oldalát is meg tudjuk tisztítani és az ínytasakokban felgyűlt plakk eltávolítására is lehetőségünk adódik. A fogkő eltávolítása után polírozó egységünkkel végzett kezeléssel tudjuk lassítani a fogkő újbóli kialakulását a plakk megtapadását..

Fogkőszedés során talált, a betegség előrehaladott állapota miatt már meglazult fogakra foghúzás vár. Ezek a fogak ugyanis az általuk okozott folyamatos fájdalom mellett fogtraumára – törésre – is hajlamosabbak.

Amennyiben a fogkövességhez komoly ínygyulladás társult, vagy foghúzásra került sor, az állatoknak pár napos antibiotikum kúrán kell túlesniük.

Megelőzés

A szájüreg egészséges állapotának fenntartása zömében otthoni feladat. A fogkő eltávolítása után a plakkréteg könnyedén eltávolítható a fogakról, így a napi fogmosás (leghatékonyabb módszer), rágófalatok, ivóvízhez önthető oldatok, eleségbe keverhető porok használatával megelőzhető, de legalább is késleltethető a fogkő újbóli kialakulása. Ez azonban csak az általános szájhigiénia fenntartására szolgál, egyéb szájüregi betegségek  felismerése és kezelése elengedhetetlen az állat egészségének és fogainak megőrzéséhez.

Rólunk írták