Hogyan készülj fel kutyáddal a szilveszteri tűzijátékra

Olvasd el tájékoztatónkat, melyből megtudhatod, hogyan készülj fel kedvenceddel a tűzijáték közeledtére, hogyan segíthetsz kutyusodnak a tűzijáték ideje alatt, valamint mi a teendő, ha sajnos megszökne a kutyád!

Minden évben tömegek várják izgalommal a szép, színes égi fényeket és a tűzijátékokkal járó ünneplést, legyen szó augusztus 20-áról, vagy éppen szilveszter éjszakájáról. Sok kutyatulajdonosnak azonban az év legstresszesebb időszakát jelentik a pirotechnikai eszközöktől hangos ünnepeink.

A tűzijátékok, a viharok szokatlan, hirtelen zajjal és fényekkel járnak, valamint a légnyomás általunk nem érzékelhető változását okozzák, melytől sok négylábú megretten.

Készülj fel időben, gondolkodj előre!

   • A tűzijátékok kezdete előtt bizonyosodj meg róla, hogy kedvenced microchipje regisztrált, és hogy rajta az aktuális adataid és elérhetőségeid vannak rögzítve.

   • Négylábúd nyakörvét lásd el olyan bilétával, melyen a hívóneve mellett szerepel egy olyan telefonszám is, amin értesíthető vagy.

   • A tűzijátékok napján ne sétáltasd kedvenced póráz nélkül. Ha lehetőséged van rá, menjetek egy nagyobb távot, hogy kutyusod jobban elfáradjon. Győződj meg róla, hogy nyakörve nem túl laza, ne tudjon kibújni belőle. A sétáitokat időzítsétek délelőttre, kora délutánra, de sötétedés után inkább ne induljatok útnak. Szilvesztert követően pedig fokozottan figyelj az esetleges üvegszilánkokra és fel nem robbant petárdákra!

   • Az év közben kertben tartott kutyád számára ilyenkor készíts elő egy általa megszokott, biztonságos, lehetőleg zárható helyiséget (garázs, pince, előszoba), ahol átvészelheti az éjszakát, és ahonnan nem tud megszökni, ha megijedne. Ügyelj arra, hogy itt se tudjon kárt tenni magában. Ha erre nincs lehetőséged, ellenőrizd, hogy a kertkapu megfelelően be van-e zárva, a kerítésen, vagy az alatt nincsenek-e lyukak, illetve, hogy nem tudja-e átugrani azt.

   • A legjobb módszer a szilveszteri rettegés elkerülésére a hozzászoktatás. Minél hamarabb kezded ezt el, annál könnyebb dolgod lesz később. Játssz le kedvencednek tűzijáték-hangfelvételeket egy nyugodt, számára biztonságos környezetben. Kezdetben csak halkan szóljon a zaj, közben foglalkozz, játssz kutyusoddal. Ha nyugodt maradt, jutalmazd viselkedését, és tekerd hangosabbra a hangfelvételt. Fokozatossággal, kellő türelemmel és idővel látványos javulás érhető így el a vihartól és petárdahangtól rettegő négylábúaknál.

  Tüzijáték napján így gondoskodj róla!

  Ha tudod, hogy kedvenced rosszul viseli a hangos zajokat, maradj vele otthon. A közelséged már önmagában is nyugtató hatású lehet. Fontos, hogy te is végig nyugodt maradj, mert a feszültséged rá is átragad.

    • Ha kutyád megrémült, ne kezdd el babusgatni, mert azzal csak megerősíted benne, hogy ez a helyes reakció ilyen helyzetben. Csak a nyugodt viselkedést jutalmazd, a félelem jelei esetén próbálj közömbös maradni, vagy tereld el a figyelmét játékkal.

    • Ha kárt is okoz félelmében, ne szidd meg és ne büntesd kedvencedet, ezzel csak rontasz a helyzeten. Nem tehet arról, hogy retteg.

    • Engedd be négylábúd a lakásba, vagy a már korábban előkészített helyiségbe. Sokat segíthet, ha kizárod a tűzijáték hangját. Zárd be az ablakokat, húzd be a függönyöket, húzd le a redőnyöket. Ha nem rémül meg tőle, kapcsolj hangos zenét, vagy tekerd fel a TV hangerejét.

    • Manapság már elérhetőek olyan kutyaruhák (pl.: Thundershirt), amelyek kifejezetten a szorongó ebek nyugtatására lettek kialakítva. Ha házi praktikát választanál, akkor az interneten is elérhető instrukciók alapján készíthetsz te magad „nyugi-csomót”. Ezt a nyugtató kötést rövid, 15-30 perces időközökre helyezd csak fel, és ügyelj rá, hogy ne legyen túl szoros.

     • Ha a fenti nyugtató technikák egyike sem válik be, szóba kerülnek az állatgyógyászati készítmények is, melyek különböző formában (párologtatók, tabletták, szirupok) és hatáserősségben (stresszoldás, nyugtatás, szedálás) is elérhetőek. A legtöbb ilyen gyógyszer adagolását még nyugalmi állapotban, vagy a szorongásos időszak kezdete előtt érdemes elkezdeni, hogy a megfelelő hatás kialakuljon. Semmiképpen ne adj embergyógyászati készítményeket kedvencednek, mert hiába vezérel jó szándék, akár életveszélyes mérgezést is okozhatsz!

    Mielőtt kutyusod gyógyszeres nyugtatásához folyamodnál, mindenképpel konzultálj állatorvosoddal, hogy megtalálhassátok a kedvenced számára tökéletes megoldást a tűzijátékok átvészelésére.

    Mit csinálj akkor, ha mégis elszökött a kutyád.

    Minden évben számtalan kutya tűnik el a tűzijátékkal járó ünnepeink éjszakáin.

    Ha a te kedvenced tűnt el:

      • Vedd fel a kapcsolatot a helyi állatmenhelyekkel, gyepmesteri telepekkel és a helyi állatorvossal.

      • Ne csak lakóhelyed környékén keresd kutyusod, hiszen rémült állapotukban kilométerekre is képesek elkóborolni.

      • Nézz körül a különböző eltűnt kutyákkal foglalkozó weboldalakon, Facebook-csoportokban, itt sokan osztanak meg képeket, leírásokat az eltűnt, vagy éppen talált négylábúakról.

     Ha kóbor kutyát látsz:

       • Ne hagyd magára. Ha lehetőséged van rá, vidd el a legközelebbi állatmenhelyre vagy állatorvosi rendelőbe. Ha rendelkezik microchippel, az ehhez regisztrált elérhetőségeken értesíteni tudjuk a gazdiját. Lehet éppen így teszed boldogabbá egy aggódó kutyatartó újévét!

       • Ha nem tudod megfogni, vedd fel a kapcsolatot állatvédő szervezetekkel, és maradj a kutya közelében, amíg megérkezik a segítség.

      Hasznos volt a bejegyzés? Kérjük ossza meg ismerőseivel is!
      Facebook
      Twitter
      LinkedIn

      További bejegyzések

      Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

      Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

      A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény…

      Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

      Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

      Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a…

      „Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

      „Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

      Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő…

      Széchenyi 2020