Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény megszáradt kalásza, a toklász. Nyár elején az erdős-mezős területeken, a kert eldugott részeiben, vagy éppen az út szélén növekvő gyom száráról a toklász leválik és a kutyák, macskák szőrébe, bőrébe, egyéb testrészeibe juthat. Megtapadását követően az állat mozgásával egyre mélyebbre és mélyebbre fúrja magát, így észrevétele és eltávolítása is körülményessé válik.

Hova juthat el a toklász? Mik a toklász leggyakoribb tünetei?

Toklász az orrban:

A szimatoló ebek gyakran felszippanthatják ezeket az apró növényi részeket. A toklász az orrba kerülve heves irritációt, tüsszögést, szipogást eredményez. Amennyiben a toklász az orrkagylók közt mélyebbre vándorol, rövid időn belül egyoldali savós, gennyes vagy éppen véres orrfolyás is jelentkezhet.

Toklász a fülben

A toklász a fülbe jutva hirtelen jelentkező fülrázást okoz, mely akár fejoldaltartással is társulhat, illetve az érintett fül fájdalmassága, kényszeres dörzsölése és vakarása jelentkezik. A növényi részek a hallójáratban a dobhártyáig süllyedhetnek, azt akár át is lyukaszthatják, mely súlyos, akár egyensúlyzavarral járó középfülgyulladást is eredményezhet.

Toklász a szemben

Ha a toklász a szembe kerül, a pislogással a szemhéj, a kötőhártya vagy a harmadik szemhéj alá csúszhat. Amennyiben kedvencednél hirtelen jelentkező, egyoldali hunyorgást, kötőhártya-gyulladást és duzzanatot látsz, mindenképp gondolj a szembe került idegentest lehetőségére. A mechanikai irritáció, a fájó szem dörzsölése a kötőhártya és a szaruhártya sérülését, kifekélyesedését is okozhatja. A toklász felületén megtapadt baktériumok hatására rövid időn belül gennyes szemváladékozás alakul ki.

Toklász a lábban

A sétát követően jelentkező hirtelen sántaság, heves lábnyalogatás, vagy rágás a mancsba fúródott toklász jele is lehet. Szerencsés esetben szabad szemmel is látható a bőrből kiálló növényi rész, azonban, ha a nyalogatás vagy mozgás hatására a kalász mélyebbre fúródik, sokszor csak a szőrben elrejtett pontszerű, időnként váladékozó, mély szúrási csatornát találjuk meg.

Toklász a bűzmirigyben, szájüregben, a nemi utakban  

A toklász a test leglehetetlenebb pontjaira is képes befúródni. A fűben pihenő állatok oldalának bőrében is mélyre juthat, melyre az adott terület heves nyalogatása, rágása hívhatja fel a figyelmet. A bűzmirigy-problémás, gyakran szánkázó kutyusoknak egy szabadtéri vakaródzás után akár a bűzmirigy kivezetőjáratába is belecsúszhat a kalász. Az évek során távolítottunk már el toklászt a szájpadlásból, a pérából, heréből, pénisz mellől, a könnycsatornából, de a lista minden szezonban tovább bővül.

A toklász eltávolítása, a szövődmények kezelése

Ha toklásszal fertőzött területen tartózkodtatok kedvenceddel és a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalod nála, minél hamarabb keresd fel állatorvosodat. A növényi részek eltávolítása az idő múlásával a környező szövetek gyulladása, és a kalászrészek mélyebbre fúródása miatt egyre nehezebb feladat.

Az orrüregbe szippantott, a dobhártyáig süllyedt és a kötőhártya által rejtett toklászokat a sérülésveszély miatt leggyakrabban az állat bódított állapotában tudjuk csak eltávolítani.

A toklász által okozott szemtünetek – kötőhártya gyulladás és/vagy szaruhártya fekély – kezelésére szemcseppeket alkalmazunk. A dörzsölés megakadályozására az állatnak a kezelés időtartamára gallért kell viselnie.

A fülbe került toklász a dobhártyát is átfúrhatja, és a középfülbe kerülhet. A bódítás során megítéljük a dobhártya épségét is, illetve a következményesen kialakult fülgyulladás mértékét is. Friss esetben sokszor semmilyen fülcseppre nincs szükség, ezért nagyon fontos, hogy a tünetek észlelésekor minél előbb forduljunk állatorvosunkhoz.

A lábvégbe fúródott toklászt szerencsés esetben a sipolyjáraton keresztül, helyi érzéstelenítés mellett eltávolíthatjuk a bőrből, azonban sokszor nehéz megtalálni, és többszöri kezelés is szükséges lehet. Ha mélyebbre fúródott a toklász, akár az érintett terület műtéti feltárása is szükségessé válhat. A terület nyalogatásának megakadályozására a gyógyulásig gallérviselés javasolt, a bevitt baktériumok által kialakult gyulladás kezelésre antibiotikumokat adunk az állatnak.

Az orrüregbe került toklászt bódításban, endoszkópos rendszerünk segítségével távolítjuk el. Itt is nagyon fontos, hogy időben felfedezzük fel a bajt, mert a régóta orrjáratban lévő növényi darab súlyos károkat tud az orrüregben előidézni.

Hogyan előzheted meg a bajt?

  • Kerüld a „toklásszal fertőzött” területeket!
  • Minden séta után alaposan fésüld, túrd át négylábúd szőrét, nézd át mancsait, hónalját és ágyéktájékát!
  • Nyírasd/nyírd minél rövidebbre a lábujjak és talppárnák közötti mancsszőrt, a fül belső oldalát (de akár a hónaljtájék, a has, a combok belső oldalának és a nemi szervek környékének szőrét is), így a toklász nem tud megkapaszkodni és felkúszni kedvenced szőrén.
  • Kérd meg kutyakozmetikusodat, hogy tépkedje ki kedvenced fülszőrét!
  • Lógó fülű kedvencetekre érdemes lehet fülvédőt raknotok, ami megakadályozza a toklász hallójáratba kerülését. Akár megunt harisnyátokból ti is készíthettek hasonló védő alkalmatosságot négylábútoknak.

A toklásszal kapcsolatban kérdezte az Oxygén Tv állatorvosunkat, melyről készült riportot itt tudjátok megtekinteni.

Hasznos volt a bejegyzés? Kérjük ossza meg ismerőseivel is!
Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény…

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a…

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő…