„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő a gombák által termelt ún. mikotoxinok okozta mérgezések száma is. Rendelőnkben leggyakrabban kutya páciensek esetében találkozunk a romlott táp, penészes komposzt, tejtermékek, gyümölcsök, dió elfogyasztását követően kialakult toxikózisokkal.

Mikotoxinok okozta mérgezések tünetei, mire figyelj oda

A mikotoxinok felvételét követően akár 15 percen belül észlelhetjük az első tüneteket. Az állatok nyálzanak, hányhatnak, gyakran hasmenést is tapasztalhatunk. A betegek egy részénél remegés, izomgörcsök, rohamok jelentkeznek, de előfordulhat általános izomgyengeség, kötött mozgás, tompult tudat és egyensúlyzavar is. A folyamatos izomkontrakciók következtében a kutyák belső hőmérséklete vészesen magasra emelkedhet. A folyamatos izommunka során felszabaduló myoglobin a vesén keresztül választódik ki, ami ilyen mennyiségben a vesék károsodását is okozhatja. Egyes esetekben szemtünetek is kialakulhatnak, az állatok pupillája tartósan kitágulhat, ezért hunyoroghatnak. Súlyos esetben eszméletvesztés, kóma, illetve az állat halála is bekövetkezhet. A mérgezés mértéke arányos a felvett mikotoxin mennyiségével.  

Mit tehetsz, hogy elkerüld a bajt?

Érdemes gondosan elkerítened azokat a részeket, ahol a komposztot, illetve a levágott füvet tárolod. Különösen nagy melegben ne maradjon elöl a kutyatáp, egyszerre csak annyit adj enni, amennyit kedvenced rögtön elfogyaszt. Rendszeresen mosd el a kutyatálat! Figyelj a táp megfelelő tárolására is!    

Mi az, amit tehetsz hogy elkerüld kutyád „diómérgezését”?

A lehullott diót szedd össze! Ha mégis látod, hogy a kedvenced dióval játszik, vagy igyekszik azt elfogyasztani, akkor vedd el tőle! Az érintett területet érdemes elkerülnötök, adott esetben el kell kerítened az állat elől. Ha tüneteket észlelsz, ne várj, hanem azonnal keresd fel az állatorvosodat, hogy még lehetősége legyen hánytatással, gyomormosással eltávolítani a fel nem szívódott toxinokat!    

Hasznos volt a bejegyzés? Kérjük ossza meg ismerőseivel is!
Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény…

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a…

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő…