Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a gyerekeknek boldogságot okozó szőrgombócok hamar teherré válnak, és az utcára vagy a különböző nyúlmentő alapítványokhoz kerülnek, ha nem vagyunk szülőként körültekintőek és tudatosak. Mielőtt megosztanátok az otthonotokat egy törpenyúllal, mindenképp érdemes átgondolnotok pár dolgot. Az alábbi bejegyzésünkben összeszedtünk nektek pár szempontot, amit szem előtt kell tartanotok, mielőtt büszke nyuszigazdivá válnátok.

A nyuszitartás egy olyan elkötelezettség, ami akár egy évtizedre is szól

A nyuszi etetése, takarítása, gondozása nem csak pár napig tart. A tartási körülmények javulásával és az állatorvosi tudomány fejlődésével együtt nem csak a kutyák és macskák, de a kedvtelésből tartott nyulak átlagéletkora is megnőtt. Manapság már egyáltalán nem ritka, ha egy nyuszi megéri a 8-10 éves kort. Rendelőnkbe is több 10 év feletti nyuszi jár rendszeres kontrollvizsgálataira, oltásaira.

Kisnyuszikat állatkereskedésekből, tenyésztőktől vásárolhattok, felnőtt nyulakat pedig nyúlmentő alapítványoktól fogadhattok örökbe. Ha vásárolnátok, soha ne hozzatok el 4-6 hetesnél fiatalabb kisnyulat, és próbáljatok az alom legaktívabb, legegészségesebb nyuszijába beleszeretni.

A nyulaknak személyisége van

Egyes nyuszik félénkebbek, öntörvényűek, de előfordulnak köztük aktívabb, nyitottabb személyiségű állatkák is. A gyerekekkel sokszor nehéz megértetni, de sok nyúl például egyáltalán nem szereti, vagy nem tűri a kézbe-, vagy ölbevételt, illetve, ha a hasához érnek. Egy ilyen szituáció gyakran a kisgazdi vagy akár a kiskedvenc sérülésével is járhat.

Taníthatóak és tréningelhetőek, valamint szobatisztaságra is nevelhetőek. Különböző foglalkoztató játékokkal és mászókkal, alagutakkal színesíthető az életterük.

A nyulak alapvetően társas lények, ezért érdemes őket párban tartani. Soha ne tartsuk őket együtt tengerimalacokkal, mert olyan betegségeket adhatnak át egymásnak, melyek a kisállatok halálát is okozhatják

A nyuszik érzékenyek a stresszre

Miután hazahoztátok újdonsült nyuszitokat, hagyjatok neki egy pár napot, hogy hozzászokhasson az új otthonához, ne kezdjétek el azonnal fogdosni, ölelgetni.

A nyulak meglehetősen stresszérzékeny állatok, a költözés, a gyerekzaj, közeli építkezés zaja, ragadozó háziállat (kutya, macska) jelenléte mind olyan mértékű stresszel jár számukra, hogy az akár különböző magatartásbeli vagy gyomor-bélrendszeri problémák kialakulását is okozhatja.

Nem mindegy az sem, hogyan fogjuk meg kiskedvencünket. Nem szabad például a fülénél emelgetni őket, és mindig megfelelően alá kell támasztani a hátsó lábaikat, mert ennek hiányában akár komoly sérüléseket szerezhetnek a tapsifülesek.

A nyuszik táplálása

A nyulak étrendjének alapja minőségi, száraz, tiszta, pormentes rétiszéna. Ez biztosítja az egészséges bélműködést és fogkopást is. Ezt különböző szénatartókba vagy akár a ketrec padozatára is helyezhetjük. A tápok, melyeket ideális esetben csak kiegészítő jelleggel kapnak, ne haladja meg a napi táplálékuk 5-10 %-át. Könnyű már fiatalabb korban „elrontani” őket, az ízletes tápokat mindig előnyben részesítik a szénával szemben, ami bélrendszeri- és fogproblémák kialakulásához vezethet. Széna a nap 24 órájában álljon rendelkezésükre, a tápból napi 1-2 alkalommal adjunk nekik egy kisebb mennyiséget. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható nyuszitáp nem biztosít megfelelő tápanyagokat a nyulak számára, és hiába néznek ki ínycsiklandozóan, a különböző színes magkeverékek károsak is lehetnek kedvencünk számára. Az ideális táp pelletált formájú és magas rosttartalmú, ezzel is segítve az egészséges emésztést.

Habár fogaik folyamatosan nőnek, nincs szükségük meszes fogkoptatókra és száraz kenyérre sem, hiszen a fogak a széna rágása közben „maguktól” is kopnak.

A friss zöldtakarmányhoz, vagyis fűhöz, minden évben fokozatosan kell hozzászoktatni kedvencünket, kezdetben csak fonnyasztott formában etessük vele.

Az étrendjüket színesíthetjük különböző fűszernövények és bizonyos leveles zöldek adásával is. A megmosott zöldségeket mindig megfelelően itassuk le, mielőtt kedvencünknek adnánk.

  • ADHATÓ: oregánó, bazsalikom, kapor, zeller, petrezselyem és répazöld, gyermekláncfű, tyúkhúr
  • TILOS: emberi ételek, (pl.: csokoládé, sütemények, tejtermékek vagy sonka), permetezett gyümölcsök, zöldségek, saláta, hüvelyesek, hagyma, olajos magvak, mézes, vagy joghurtos jutalomfalatok adása.

Jutalomfalat gyanánt adhatóak nekik gyümölcsök vagy répa is, de ezek nagy mennyiségben, a magas cukortartalmuk miatt komoly emésztési problémákat, puffadást, hasmenést is okozhatnak.

Szigorúan tilos esetükben bármilyen hirtelen tápváltás, ezt csak fokozatosan több nap alatt szabad végrehajtani. Komoly gyomor-bélrendszeri következményekkel járhat, ha erre nem figyelünk.

Mindig biztosítsunk számukra friss ivóvizet is.

A nyuszik tartása

Az újdonsült gazdinak tisztában kell lennie azzal is, hogy csak kevés nyusziról mondható az el, hogy ténylegesen szobatiszta. Náluk ez általában annyiban merül ki, hogy a vizeletürítésüket egy a ketrecben elhelyezett nyúl-WC-ben végzik el, de bélsárgolyóikat a lakás bármely pontján elpottyanthatják. A lakásban tartott nyulak emellett gyakran és intenzíven vedlenek, így a lakásban, a bútorokon, ruhákon lévő nagy mennyiségű nyúlszőrre is fel kell készülni.

A meglazult szőrök rendszeres eltávolítása, az állatok napi fésülgetése, szőroldó pasztával történő etetése komoly bélproblémák megelőzésére is szolgál. A gyomorban, vagy belekben összeállt lenyelt szőrgombócok a tápcsatorna elzáródását is okozhatják. Az erős fésülgetéssel viszont könnyen megsérthetjük az amúgy is érzékeny bőrüket. Manapság egyre több kisállatkozmetikus vállal nyúl kuncsaftokat is.

A nyulak igen tiszta állatok, így fürdetésük nem, vagy csak nagyon ritkán indokolt.

A ketreces, illetve a lakásban tartás során sokszor nem kopnak megfelelően a karmaik, ezért a saját, és nyuszink épsége érdekében rendszeres időközönként karomvágásra is szükség van.

Ha még többet szeretnél olvasni tartásukról, takarmányozásokról, akkor kattints ide.

A nyuszibiztos otthon

Az ideális ketrec nagyobb méretű, benne a nyuszi ágaskodva is elfér, és a nélkülözhetetlen tartozékai, az itatója, WC-je és szénatartója mellett benne kényelmesen le tud feküdni, közlekedni tud. A benne lévő alomanyagot napi szinten, magát a ketrecet heti egyszer legalább ki kell takarítani. Így időben észrevehető az is, ha nyuszink emésztésével gondok adódnak, melyekről a bogyók hiánya árulkodhat. A nyuszi-WC aljának beborítására elsősorban pelletált alomanyagok használhatóak; a kemény, vizelettel átitatott padozat ugyanis növeli a talpfekélyképződés kockázatát, amiről bővebben itt olvashattok.

Célszerű mind a 4 oldalán rácsos ketrecet beszerezni, mert a vizelettel átitatott alom ammóniatartalma így ürülni tud, egyéb esetben különböző légzőszervi panaszokat okozhat nyuszinknál.

Mivel meglehetősen nagy mozgásigényű állatokról van szó, rendszeresen engedjük ki őket a ketrecükből. A mozgás esetükben nem csak az egészséges kondíció, hanem az egészséges bélműködés fenntartásához is nélkülözhetetlen.

A nyuszik megrágnak mindent, amihez hozzáférhetnek (szobanövényeket, vezetékeket, lelógó függönyöket, bútorokat, tapétát) és bebújnak bárhova, ahova beférnek. Felügyelet nélkül ne engedjük őket szabadon a lakásban. A ketrecen kívül elkeríthetünk számukra olyan területet, ahonnan száműzünk minden rájuk veszélyt jelentő berendezési tárgyat, így kicsivel nagyobb mozgástér állhat a rendelkezésükre.

Nem tolerálják a szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérsékleteket, 18-25 °C között érzik magukat a legjobban.

Ha kinti nyuszinak szánjuk őket, akkor egy széltől, közvetlen napsugárzástól és ragadozóktól védett, szigetelt, jól szellőző ketrecet biztosítsunk számukra, amit egy kifutóval érdemes kombinálni.

Orvosi költségek

A nyulak két legveszélyesebb, vírusos betegsége, a myxomatosis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD) ellen oltások formájában lehet védekezni. A nyuszik javasolt oltási programjáról honlapunkon itt tudtok tájékozódni.

A nyulak ivartalanításának fontosságáról korábbi bejegyzésünkben részletesen is olvashattok. Az ivaros nőstény nyulak mintegy 70-80%-ánál alakul ki a méh vérzése, vagy daganatos elváltozása, ami az időben elvégzett ivartalanítással teljes mértékben megelőzhető. Bak nyulak ivartalanítása csökkenti a territoriális agresszivitást és a jelölgetést, valamint megelőzhetőek vele az idősebb korban előforduló daganatos elváltozások is.

Ritkán, de előfordulhatnak különböző parazitás bántalmaik is, melyek gyógyszeres kezelést igényelnek.

A nyulak tünetrejtő állatok. Betegségeiket – legyen szó légzőszervi, gyomor-bélrendszeri vagy fogakat érintő elváltozásokról – az utolsó pillanatig nem, vagy csak nehezen lehet észrevenni. Ilyenkor általában már nagyon előrehaladott formában találkozunk a betegségekkel, így jóval nehezebb, hosszabb ezek gyógykezelése is. Minden, a normális viselkedésüktől eltérő esetben vagy a bélsár- és vizeletürítési, valamint étkezési szokásaik megváltozása esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Egy nem evő, nem bogyózó nyuszi esetében egy fél-1 napos késlekedés is végzetes következményekkel járhat.

Célszerű rendszeresen feljegyeznünk kedvencünk testtömegét, és ha jelentős vagy kisebb, de folyamatos súlycsökkenést tapasztalunk, keressük fel állatorvosunkat.

Kollégánk a témában nyilatkozott az Oxigén Tv-nek és a Győr Plusznak. A videókat itt és itt tudjátok megnézni. A Kisalföld újságnak adott interjúról készült cikket itt találjátok meg.

Ha úgy döntenétek, hogy a fentiek fényében mégsem nektek való a nyuszitartás, adományokkal támogathatjátok a különböző menhelyeket, vagy plüss nyulat ajándékozhattok gyerekeiteknek. Felkereshetitek a helyi állatkertek, városok által szervezett egyéb húsvéti programokat is.

Hasznos volt a bejegyzés? Kérjük ossza meg ismerőseivel is!
Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény…

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a…

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő…

Széchenyi 2020