Szaruhártya fekély

A szaruhártya bármilyen sérülése állatorvosi vizsgálatra ad okot. A felületes károsodások is jelentős fájdalommal járnak, emellett megfelelő kezelés hiányában a fekélyek mélyülése, legrosszabb esetben a szaruhártya perforációja is bekövetkezhet, mely kedvencünk szemének akár visszafordíthatatlan károsodásával is járhat.

Mi vezethet a szaruhártyafekély kialakulásához?

A szaruhártya folytonosságának megszakadását leggyakrabban valamilyen külső mechanikai hatás – karmolás, toklász, szembe csapódó ág, szembe jutott por dörzsölése – okozza, de előfordulhat, hogy maga a szem környékén – rendellenesen növő szempillák, beforduló szemhéj, előesett harmadik szemhéj, szövetszaporulat –kell keresni az irritáció forrását. A nem megfelelő könnytermelés (pl.: szárazszem betegség) a szaruhártya szárazságát, és kezelés nélkül annak fekélyesedését is eredményezheti. Kedvencünk egy szemkörnyéki fájdalmas terület dörzsölésével, kaparásával magának is szaruhártya sérülést okozhat. Az ép szaruhártyát különböző vegyi anyagok (lúgok, savak, stb.) is károsíthatják.

Rövid orrú kutyafajtákban (mopsz, francia és angol bulldog, boston terrier) anatómiájuk miatt gyakrabban számíthatunk különböző szemproblémák, így szaruhártyafekély kialakulására is.

A boxer fajta genetikai hajlamot mutat szaruhártya fekélyek kialakulására. Macskák esetében herpesz vírust sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, ugyanis ez a betegség gyakran makacs, nehezen gyógyuló szaruhártya fekélyek kialakulásával jár.

Tünetek, diagnózis felállítása

A szaruhártya fekélyek meglehetősen fájdalmas elváltozások, ezért az állatok hunyorognak, kerülik a fényt, gyakran dörzsölik, kaparják az érintett szemet. Az irritáció miatt a kötőhártya kipirul, a szemhéjak megduzzadhatnak. Az állatok erősebben könnyeznek, mélyebb fekély esetén pedig nyúlós-gennyes váladék jelenhet meg a szem felületén.

A sérülés mértékétől függően kisebb-nagyobb, homályos, kékes területek (ödéma), vagy piros foltok (érfejlődés) is megjelenhetnek a fekély körül. Mélyebb fekélyek esetén akár szabad szemmel is észlelhetők az elváltozások, a felületes fekélyek azonban legtöbbször csak az állatorvosi rendelőben történt speciális (fluoreszcein) szemfestés után válnak láthatóvá. A fluoreszcein próba a fekély mélységén kívül információt ad nekünk annak kiterjedéséről is. Megfelelő kezelés hiányában a sérült területen szaporodó baktériumok a szaruhártya fehérjéinek emésztésébe kezdenek, és a fekély mélyüléséhez, lágyulásához vezetnek.

Kezelés

A kezelésnél először is meg kell szüntetnünk a fekélyt kiváltó okot. A sérülést okozó idegentestet eltávolítjuk, az irritációt okozó rendellenes szemhéjállást, szempillákat, szövetszaporulatokat pedig műtéti úton orvosoljuk, hiszen amíg ezek fennállnak, a szaruhártyának nincs esélye a regenerációra. Ha a fekély a könnytermelés zavarának eredményeképp alakult ki, műkönnyel pótoljuk a hiányzó könnyfilmet.

A gyógyszeres terápiát az állatorvos a fekély mélységének, jellegének függvényében határozza meg. Kedvencünk mindenképp viseljen gallért, hogy a szaruhártya további károsodását elkerüljük.

Felületes fekélyek esetén antibiotikumos szemcseppek, szaruhártya regeneráló készítmények használata mellett pár nap – 1 hét alatt teljes gyógyulás is várható.

Mélyebb fekélyek esetén a gyógyszeres kezelés és a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, az érintett szemet néhány óránként (éjszaka is) csepegtetni kell, akár több héten keresztül is. Súlyosabb esetben gyógyulást csak különböző műtétekkel érhetünk el.

A szaruhártya fekélyek kezelése során fontos a rendszeres állatorvosi kontroll, hogy felmérhessük a gyógyulás ütemét, és időben észrevegyük az esetleges szövődmények kialakulását.

Az időben megkezdett, és szakszerű gyógykezeléssel akár maradéktalanul is megőrizhetjük kedvencünk látását.

Rólunk írták

Széchenyi 2020