Száraz szem betegség (keratoconjunctivitis sicca)

A szem kiszáradása nem csak emberi probléma, kisállatainknál is előfordulhat. A szaruhártya szárazsága fájdalommal jár, és kezelés nélkül akár az állat vakságát is okozhatja. Épp ezért fontos, hogy felkeressük állatorvosunkat, ha kedvencünknél a száraz szem betegség tüneteit tapasztaljuk.

A száraz szem betegség (latinul keratoconjunctivitis sicca), mint neve is sugallja, a szaruhártya kiszáradásával jár. Hátterében leggyakrabban a könnymirigyek autoimmun gyulladása áll, de okozhatja a csökkent könnytermelést a könnymirigy beidegzésének sérülése, a harmadik szemhéj mirigy eltávolítása is, sőt egyes fajtákban – yorkshire terrier, mopsz – veleszületett formája is létezik. Emellett endokrin betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy alulműködés, Cushing-kór), súlyos kiszáradás, és macskák esetében a herpesz vírus okozta kötőhártya-gyulladás is száraz szem betegség kialakulásához vezethet. A szem rendellenes helyeződése (kidülledése), a szemhéjállási problémák és sérülések akár normál könnytermelés mellett is a szaruhártya kiszáradását okozzák.

A betegséggel nagyobb arányban találkozunk kutyáknál, azon belül is spániel, tacskó, shi-tzu, csivava, pekingi palotakutya, angol bulldog, yorkshire- és west highland white terrier fajtában gyakoribb a kórkép.

Tünetek

Kezdetben a száraz szem betegségben szenvedő állatok kötőhártyája kipirult, gyulladt; szaruhártya nem csillogó, fehéres váladék borítja és gyakran váladékkal szennyezett a szem környéke is. Az érintett szemmel azonos orrnyílás is gyakran szárazabb lehet. A betegség heveny formájában a szaruhártya gyors kiszáradása mély fekélyek kialakulásával járhat.

Amennyiben a betegség már hosszabb ideje fennáll, a váladék tapadós-gennyes jelleget ölt, a szaruhártyán érfejlődés indul meg, állományába festékanyagok rakódnak le. Az érintett kutyák gyakran pislognak, hunyorognak és dörzsölik a szemüket.

Diagnózis

A szem részletes fizikális vizsgálata mellett a diagnózis biztos felállításához ún. Schirmer-könnytesztet használjuk, mellyel a termelődő könny mennyisége mérhető. Az esetlegesen kialakuló szaruhártya fekélyek kimutatására pedig fluoreszcein-próbát alkalmazunk.

Kezelés

A száraz szem betegség terápiája sokszor élethosszig tartó összetett szemcseppes kezelést igényel. A beteg szem mosása és tisztítása mellett különböző műkönnyeket és könnytermelést serkentő készítményeket kell az állat szemébe cseppentenünk napi 1-3 alkalommal.

Időben elkezdett, megfelelően végzett otthoni kezelés és rendszeres állatorvosi kontroll mellett az érintett szem akár évekig tünetmentesen, egészségesen tartható.

Rólunk írták