Digitális röntgen, ultrahang, endoszkópos vizsgálatok

Pácienseink sajnos nem tudnak beszélni, így sokszor a fizikális vizsgálat (megtekintés, tapintás, hallgatózás stb.) nem elegendő a diagnózis felállításához. Ekkor hívjuk segítségül a kiegészítő képalkotó vizsgálati eszközeinket, a röntgen, ultrahang, endoszkópos készülékeket.

Digitális röntgendiagnosztika, fogászati röntgen vizsgálatok

Amikor a fizikális vizsgálat nem elegendő a betegség megállapítására, gyakran nyúlunk a röntgenhez, hogy azonosítsuk a probléma okát, kizárjunk egyes betegségeket. A legmodernebb digitális technológia lehetővé teszi, hogy tisztább, kontrasztosabb képet kapjunk a korábbi analóg készülékekhez képest. Kevesebb röntgensugár felhasználásával, gyorsabb, pontosabb diagnózishoz tudunk jutni.   

Digitális röntgenvizsgálatok

A digitális röntgen készülékünk nagy segítségünkre van a mellkasi és a hasi szervek, továbbá a fej és nyak, valamint a végtagok betegségeinek diagnosztikájában. Megkönnyíti a mozgásszervi panaszok okainak felderítését, illetve a traumás betegek ellátásának nélkülözhetetlen eszköze.

A natív röntgen felvételeken kívül gyakran használunk kontrasztanyagot a vizsgálatok során. A kontrasztanyagok segítségével kimutathatók az emésztőrendszerben kialakuló elzáródások, illetve a kóros mértékű tágulatok, szűkületek, valamint lehetőség van a gyomor és bél mozgásának vizsgálatára is. A kiválasztásos urográfia során a kontrasztanyag vénás befecskendezésével megfigyelhetjük a vese kiválasztó funkcióját, illetve a vese és húgyvezető alakját, helyeződését. A húgyhólyag vizsgálatánál a natív felvételen kívül pozitív, negatív és kettős kontrasztú felvételeket is készítünk.

Egyre több kutyafajtánál feltétele a tenyésztésnek a diszplázia szűrés, melynek vizsgálatában rendelőnk is részt vesz. A diszplázia szűrés követelménye a megfelelően beállított, jó minőségű, kellően kontrasztos, egyedi jelöléssel ellátott felvétel készítése.

Fogászati röntgenvizsgálatok

A fogászati elváltozások pontos diagnosztikájában állatorvosi fogászati röntgen gépünk, illetve digitális röntgenelőhívónk nyújt segítséget. Ez a felszerelés elengedhetetlen a fogászati betegséggel küzdő állatok szájüregi elváltozásainak pontos felmérésében.

A Szigetközi Állatgyógyászati Központban lehetőség van natív felvételek mellett, jódos és báriumszulfátos kontrasztos képek készítésére is. Digitális röntgen, illetve fogászati röntgen előhívónk, raster ráccsal ellátott kazettáink lehetővé teszik a tökéletes minőségű felvételek létrehozását. Rendelőnk részt vesz a hivatalos diszplázia szűrővizsgálatokban is.

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahangos vizsgálat egy nem invazív, fájdalommentes eljárás, mely a kibocsátott, majd visszaverődő hanghullámok segítségével vizsgálja a belső szerveket, illetve a különböző struktúrákat. Mivel a szőr között lévő levegő nagymértékben rontja a képminőséget, ezért muszáj szőrnyírást alkalmaznunk a vizsgálat megkezdése előtt. Az ultrahang nem jár sugárzással, nincsenek mellékhatásai, és legtöbb esetben a vizsgálat éber állapotban is elvégezhető. Egyes esetekben előfordul, hogy szükség lehet az állat nyugtatására, bódítására.

Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálatok ma már elkerülhetetlenek egyes szervek korrekt vizsgálatához.  Segítségével részletes képet kaphatunk a szervek alaki, szerkezeti, méretbeli tulajdonságairól, illetve a szív kóros működésének elbírálásában is nélkülözhetetlen.  Daganatos betegségek korai felismerését, továbbá lenyelt idegen testek diagnosztikáját könnyítheti meg. Ultrahang segítségével nem csak a különböző szervekből, hanem szabad mellűri, hasűri tartalomból és a húgyhólyagban lévő vizeletből is mintát tudunk venni.

A vemhesség diagnosztikájában is fontos szerepet kap ez a magzat számára káros hatással nem rendelkezőfájdalommentes módszer. Így egy esetleges nem kívánt vemhesség időben kideríthető, vagy a tenyésztésbe vett szukáknál a vemhesség megléte, a magzatok kora és állapota, szívverés száma megállapítható.

Az Állatgyógyászati Központban ultrahangkészülékünk alkalmas a vemhesség megállapítására, hasüregi szervek vizsgálatára és egyes szívbetegségek, szembetegségek diagnosztizálására. Segítségével lehetőségünk van hasüregi, mellüregi folyadékgyülemek, vizelet steril mintavételére.

Merev endoszkópos vizsgálatok

Rendelőnk korszerű merev endoszkóp rendszerrel rendelkezik. Ennek a készüléknek a segítségével be tudunk „nézni” az orrüreg, a garat, a gége, a hallójárat mélyére, és pontos képet tudunk kapni az ott lévő elváltozásokról. A vizsgálat során idegentesteket tudunk eltávolítani (növényi részeket, leggyakrabban toklászt), mikrobiológiai-, citológiai-, szövettani mintavételre is lehetőség van.

Endoszkópos vizsgálatok

Ha kedvencénél felmerült, hogy valami felszippanthatott, tüsszög, orrfolyása van, vagy esetleg vérzik az orra, akkor mindenképpen javasolt az orrüreg endoszkópos vizsgálatát elvégezni. Hasonlóan nagy segítséget nyújt a készülék idült gyulladásban lévő beszűkült hallójárat mély tisztításánál, a dobhártya épségének ellenőrzésénél, vagy akár a hallójáratba bekerült idegentest eltávolításánál.

Mi az endoszkóp?

Az endoszkóp egy hosszú hajlékony, vagy merev cső, amelynek a végére egy kamera, és egy fényforrás van felszerelve. A kamerán keresztül valós időben, teljes részletességgel megtekinthetjük a különböző szerveket. Az endoszkópot a természetes testnyílásokon vezetjük be, ezáltal tudjuk vizsgálni a légutakat, a bélcsatornát, hallójáratot, illetve a húgy-, és nemiutakat. Az endoszkópos vizsgálatok általában nem járnak kellemetlenséggel. A vizsgálat felületes bódításban történik. 

Rólunk írták