Fülészeti ellátás

Fülészeti tudástár

A fülproblémák a kisállatpraxisban nagyon gyakoriak. Elsősorban a kutyákat, macskákat érintik, de nyulaknál is előfordulnak. A fülgyulladás vagy csak a fülkagylót és a külső hallójáratot érinti (dobhártyáig), vagy a dobhártyán túl is terjed, és középfülgyulladás alakul ki. Belső fülgyulladás nagyon ritka, ekkor a cochlea-t, vagy a félkörös ívjáratot érinti a gyulladás.        

Fülgyulladás okai

Számos hajlamosító tényező van, ami elősegítheti fülbetegségeknek a kialakulását: a lógó fülkagyló, az úsztatás során a hallójáratba kerülő víz, a szűk, szőrös hallójárat, vagy akár fülzsír extrém méretű termelődése.

A fülgyulladás gyakran másodlagosan jelentkezik, sokszor szisztémás betegségek következményeként. A betegség kialakulásának hátterében gyakran figyelhető meg atópia, eleség allergia, parazitás elváltozások (fülatka, demodikózis), hallójárat polip/daganat, pajzsmirigy alulműködés, idegentest (toklász, egyéb növényi részek), faggyúmirigy túlműködés.

Gyakran a nem kezelt alapbetegség miatt a hallójárat gyulladás krónikussá válik. A régóta tartó gyulladás hatására a hallójárat egyre jobban beszűkülhet, a többszöri sikertelen kezelés hatására pedig rezisztens baktériumflóra szaporodhat el, vagy akár a külső hallójárat gyulladásból középfülgyulladás alakulhat ki.

A leggyakoribb tünetek a viszketegség és következményes fülvakarás, fejrázás, a terület fájdalma, fejoldaltartás, halláscsökkenés, süketség, illetve a középfül érintettsége esetén vestibularis tünetek, mozgászavar, szemmozgás.

 Az Állatgyógyászati Központban számos olyan diagnosztikai eszköz áll rendelkezésre, amivel pontos képet kaphatunk a fül pontos állapotáról, így célzottan, hatékonyan, megfelelő fülcseppekkel tudjuk ellátni ezeket a betegeket. 

Részletes kivizsgálás

Nem csak kézi otoszkóppal, hanem digitális videóotoszkóppal is rendelkezünk, amivel már éber állapotban számos betegség megállapítható, illetve akár meg is mutatható a tulajdonosnak. Segítségükkel a külső hallójáratban lévő elváltozások (fülatka, polip, daganat, a fülváladék jellege, mennyisége, a hallójáratban lévő szőr mennyisége), egyes esetekben a dobhártya állapota is megítélhető. A fülben lévő váladékból, növedékekből citológiai-, szövettani-, bakteriológiai mintákat vehetünk, amiket részben saját laboratóriumunkban vizsgálunk, részben megbízható külső partner laboratóriumokba (Mátrix, Praxislab, Duobakt) továbbítjuk.

Biztonságos altatás

Előfordul, hogy éber állapotban nem megfelelően vizsgálható az állat, vagy nagy mennyiségű váladék van a fülében. A hallójárat tisztasága, a dobhártya épségének megállapítása kulcsfontosságú a kezelés szempontjából, mivel utóbbi sérülése esetén bizonyos gyógyszerek nem alkalmazhatók. A bódítás során maximális biztonságra törekszünk. Vénakanül behelyezésével biztosítjuk a vénás utat, amin keresztül az altatószereket, illetve az infúziót juttatunk a keringésbe. A hosszabb beavatkozások során a legbiztonságosabb altatógépes altatást biztosítjuk Draeger gépeink segítségével. A kezelés ideje alatt gépi monitorok, és asszisztenseink segítségével folyamatosan figyeljük az állat életfunkcióit (hőmérséklet, vérnyomás, szaturáció, pulzus, légzésszám, EKG).

A bódítás során sebészeti szívógépünk segítségével teljesen ki tudjuk tisztítani a hallójáratot. A szűk hallójáratok mélyére merevendoszkóp rendszerünk segítségével le tudunk menni, meg tudjuk ítélni, hogy mennyire ép a dobhártya, van-e esetleg a hallójárat mélyén idegentest, illetve az ott lévő elváltozásokból mintát is tudunk venni. Bódításban megfelelően pozícionált digitális röntgenfelvételt is tudunk készíteni, ami tovább pontosíthatja a diagnózist.

A fül műtéti ellátása

Egyes esetekben szükséges lehet a fül műtéti ellátására is. Ezek közül leggyakoribbak a biopsziás mintavételek, a fülkagyló sérülését követő plasztikai beavatkozások, illetve azon kialakuló vérömleny (othaematoma) műtéti ellátása, továbbá a fülkagylót, vagy a hallójáratot érintő daganatok, polipok sebészeti ellátása. Súlyos elváltozás esetén a teljes hallójáratirtás (TECA), és a laterális bullaosteotomia (LBO) elvégzésére is szükség lehet. Csak orvosi szempontból indokolt esetben – sérülés, daganat esetén – végezzük el a fülkagyló sebészeti eltávolítását. Fülvágást rendelőnk nem végez.

Fülészeti tudástár

Rólunk írtátok