Kutyatartóként a legfontosabb dolgok, amire télen oda kell figyelned

A hideg időjárás beköszöntével kutyatartóként több dologgal számolnod kell. Az alábbiakban összeszedtük azokat a fontos dolgokat (téli séták, kutyaruha, ivóvíz, táplálék, kondíció, megfelelő kutyaház, adott egyed hidegtűrő képessége, sózott, jeges utak velejárói, légúti betegségek), amire télen mindenképpen érdemes odafigyelned.

Télen korán, gyorsan sötétedik, legyetek láthatóak!

A tél közeledtével a nappalok rövidebbeké válnak, így amikor délután kimész sétálni a kutyáddal, könnyen azon kaphatod magadat, hogy rád sötétedett. Attól függően, hogy mennyire kivilágított részen történik a séta érdemes bekészítened egy zseblámpát, illetve kedvenced részére is egy világító nyakörvet, és esetleg mindkettőtöknek fényvisszaverő kiegészítőket. Ezek segítségével Te is jobban tudod kontrollálni kutyádat, illetve különösen ha az adott terület autóforgalom által érintett, Titeket is könnyebben észre fognak venni. Figyelj arra, hogy befagyott tavakra, kisebb folyókra lehetőleg ne menjen rá, mert a nem kellően vastag jégen beszakadhat. 

Öltöztesd fel melegen, használj kutyaruhát, különösen, ha rövid szőre van!

Manapság már sokféle kutyaruha és kiegészítő elérhető a kereskedelmi forgalomban. Esős, szeles őszi időben, vagy a téli hidegben egy szélálló, vízlepergető kutyakabát kifejezetten hasznos öltözék lehet a hosszabb sétáitokra.

Kistestű, vagy rövidszőrű fajták, kölyökkutyák és idősebb ebek általában fázékonyabbak, és sokkal jobban meg is viseli őket a téli időjárás. Számukra egy jól bélelt kutyakabát igazán élvezetessé teheti a hideg időben tett sétákat is.

A kutyaruhák viselésére általában fokozatosan kell rászoktatni az állatokat. Eleinte csak hagyd, hogy megszimatolja új öltözékét, és dicsérd, jutalmazd meg, ha érdeklődik iránta. A ruhát simítsd a testéhez, hogy megszokhassa az anyagát is, majd lassan add rá a ruhadarabot, miközben folyamatosan jutalomfalatokkal és kedves szavakkal biztatod.

Napjainkban már elérhetőek olyan mellények (pl: Thundershirt) is, melyek a szorongással küzdő állatok számára nyugtatóan hatnak, úgy, hogy a testük bizonyos pontjaira nyomást fejtenek ki. Ezeket az öltözékeket kifejezetten vihartól, tűzijátéktól félő, vagy szeparációs szorongásban szenvedő kutyák számára fejlesztették ki.

Ha a ruha túl szoros, bevág, vagy korlátozza a kutya mozgását, látását, vagy hallását, az kellemetlen érzést okozhat neki. A hozzászoktatás nélkül a kutyára adott öltözékek is hasonló reakciót eredményezhetnek. Ha kedvencedet zavarja a ruha, elkezd mozgolódni, megpróbálja a ruhát levakarni, vagy dörzsölni magáról. Előfordulhat ennek az ellenkezője is. Vannak ebek, akik megijednek, behúzzák a farkukat, megpróbálnak elbújni, vagy teljesen lefagynak, ha felöltöztetjük őket; szélsőséges esetben pedig agresszívan is reagálhatnak. Ilyenkor a ruhát levéve, tereld el kutyád figyelmét egy kis játékkal, sétával, jutalomfalattal, míg megnyugszik.

A megfelelő méret kiválasztásában segíthet, ha kedvencedre rápróbálod a ruhát, mielőtt megvásárolnád. Ha webes felületen rendelsz ruhát kutyádnak, akkor rendszerint a nyak és a mellkas körmérete, illetve a hát hossza alapján tudsz méretet választani. Érdemes mindig egy kicsit nagyobb méretet választani, hogy négylábúd kényelmesen elférjen benne.

Soha ne hagyd kedvenced felügyelet nélkül kutyaruhát viselve! A növényzetbe, berendezési tárgyakba beleakadó ruha balesetekhez vezethet. Ha kutyád előszeretettel rág szét dolgokat maga körül, előfordulhat, hogy a ruha lesz a következő áldozata. A lenyelt darabok elakadhatnak az emésztőcsatornában, és bélelzáródást is okozhatnak. Ezek az esetek sokszor csak műtéti úton orvosolhatók!

Figyelj mindig az ivóvizére!

A friss, tiszta ivóvíz biztosítása télen is elengedhetetlenül fontos. Az állatok télen is ki tudnak száradni, hiszen, ha odakint megfagy az ivóvizük, nem tudnak folyadékhoz jutni. Sok kutyus ilyenkor hóevéshez folyamodik, ami a légutak, a garat és a gyomornyálkahártya gyulladását is okozhatja. Naponta többször ellenőrizd kedvenced ivóvizét, naponta legalább kétszer pedig cseréld is ki, friss, langyos vízzel. Segíthet, ha a vizes tálat szélvédettebb, fagymentes helyre teszed, vagy valamilyen „emelvényre” rakod, mert így nem érintkezik a fagyos talajjal.

Figyelj a kondíciójára!

Tartsuk kedvencünket megfelelő kondícióban! Ha szükséges, kint tartott állatoknak hideg időben emeljük a táp mennyiségét 10-20%-kal vagy (fokozatosan) váltsunk magasabb energiatartalmú tápra. Ez semmiképpen sem azt jelenti, hogy hízlaljuk fel állatunkat, a tél nem kifogás a túlsúlyra. Egy 10 kg körüli kutya esetében maximum 1 kg, 25-30 kilós ebnél maximum 3-5 kg felesleg engedhető meg.

Biztosíts neki megfelelően szigetelt, védett kutyaházat!

A kinn tartott kutyák számára a kutyaház az egyetlen menedék az időjárás viszontagságai elől, ahova behúzódhat hideg, szél, eső vagy hó esetén.

A kutyaházat helyezd el egy széltől védett, lehetőleg fagymentes helyre. Álljon lábakon vagy támaszd alá raklappal, esetleg téglákkal! A közvetlenül a talajjal érintkező kutyaházak alja ugyanis a fagyos föld hidegét hamar átveszi, nedvesség esetén pedig be is ázhat.

A kutya méretének megfelelő házat kell venni vagy készíteni. Ha túl kicsi, kedvenced nem fér el benne kényelmesen, ha túl nagy, a kutya testhője nem tudja megfelelően felmelegíteni a belsejét és fázni fog benne. Ugyanezen okokból válasszatok inkább lapostetős kutyaházat a sátortetős helyett. A kutyaház bejáratának a méretét is hasonló érvek alapján kell kiválasztani. A meleg benntartását segítheti, ha a kutyaház bejáratát szélvédő vagy huzatfogó függöny borítja.

A hőt legjobban a szigetelt, dupla falú fa kutyaházak tartják benn. A két réteg közé helyezett hungarocell vagy ásványgyapot kiváló szigetelőanyagok, de mindenképp úgy takard be őket, hogy kutyád ne férhessen hozzájuk, ne rághassa meg őket.

A kutyaház bélelésére a közhiedelemmel ellentétben nem a pokrócok vagy törölközők jelentik a legjobb megoldást. Ezek ugyanis nagyon könnyen átnedvesednek, sőt akár meg is fagyhatnak, így nem melegíteni, hanem éppen hűteni fogják kedvencedet. A friss szalma ugyanolyan jól melegít, ráadásul közel sem szív magába annyi nedvességet, mint a pokrócok. Pár naponta, vagy legalább hetente cseréld ki az almot a kutyaházban, két-három hetente pedig alaposan takarítsd ki magát a kutyaházat, hogy megelőzhesd a külső élősködők megtelepedését. A kutyaház fűtésére csak körültekintően használj elektromos melegítőket, mert tűz- és balesetveszélyesek.

Kistestű, idős, vagy beteg, kihűlésre hajlamos kutyákat a különösen hideg téli éjszakákon ha lehetőséged van rá, engedd be a fűtött épületbe.

Mi számít túl hidegnek?

A vastag kutyabunda ellenére, a téli alacsony hőmérsékletben négylábú barátainkat is veszélyezteti a kihűlés. Mitől függ a kutyák hőtűrő képessége? Honnan tudhatod, hogy fázik a kutyád? Milyen kutyák tűrik jól a hideget? A következő pár bekezdésben ezekre a kérdéseitekre adunk választ.

Mi befolyásolja a kutyák hidegtűrő képességét?

Testméret

A kistestű kutyák sokkal hamarabb kihűlhetnek nagytestű társaikhoz képest.

Tartásmód

A lakásban tartott állatok – mivel téli bundájuk is a szobahőmérséklethez alkalmazkodik – rosszabbul viselik a téli hidegeket, mint kinti tartású társaik.

Szőrzet

Sok kistestű fajta nem rendelkezik megfelelő aljszőrzettel, testüket szinte csak fedőszőr borítja. Az ilyen kutyák bundája nem alkalmas arra, hogy meleget megtartsa, így sokkal rosszabbul tűrik a hideget, szükségük van plusz védelemre, kutyaruhára.

A vastagabb szőrzettel rendelkező fajták (szánhúzó fajták, nagytestű pásztorkutyák) viszont kifejezetten jól érezhetik magukat a hidegben.

Életkor

A kölykök és idős állatok a hőmérséklet változásaihoz nem tudnak jól alkalmazkodni, sokkal könnyebben ki tudnak hűlni, mint erejük teljében lévő társaik. Kistestű fajták esetében 10-12 éves kor fölött, nagytestű és óriás fajtáknál már akár 6-7 éves kor fölött időskorú állatokról beszélhetünk.

Egészségi állapot

A különböző alapbetegségekkel rendelkező állatok sokkal érzékenyebbek a hidegre.

Honnan tudhatod, hogy fázik-e a kutyád?

Kutyád testbeszéde sokat elárul. A fázó ebek remegnek, sokszor összehúzzák magukat, toporognak, esdeklően tekintenek a gazdira, esetleg nyüszögnek is.

Szélsőséges esetekben fennállhat a kihűlés veszélye is. Ennek jelei a következők: hűvös nyálkahártyák, végtagok, bágyadtság, gyengeség, izommerevség, beszűkült tudatállapot, zavartság. Amennyiben az állat testhőmérséklete nem rendeződik, eszméletvesztés alakulhat ki. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod kezdd meg melegítését, és keresd fel állatorvosotokat!

Hidegtűrő fajták

Ezek a fajták zord körülmények elviselésére lettek tenyésztve, vastag, többrétegű szőrzetük miatt élvezik a hideg időt, és egészen alacsony kinti hőmérsékletet is jól tolerálnak, nincs szükségük kutyaruhára.

A nagytestű fajták közül ide tartozik a szibériai husky, az alaszkai malamut, a szamojéd, az akita inu, az újfundlandi, a bernáthegyi, a nyugat-szibériai lajka, a karéliai medvekutya, a norvég elkhund, az eurázsiai juhász, valamint egyes pásztor-, és juhászkutyák.

Akadnak középtermetű (shiba inu, csau-csau, lapp pásztorkutya, izlandi juhászkutya, norvég buhund, lundehund, alaszkai klee kai, finn spicc, norbotteni spicc) és kistestű (pomerániai törpespicc, német spicc, japán spicc, svéd juhászkutya) kutyafajták is, melyek jobban alkalmazkodtak a hideg időjáráshoz, de ezek kizárólagos kinti tartása nem javasolt.

Figyelj oda mancsainak a védelmére!

A hóval és a faggyal együtt kezdetét veszi a felsózott járdák időszaka. Hiába a 2010-es kormányrendelet, amiben szigorították a járdák sóval való szórását, sokan, akár megszokásból, még mindig ezt alkalmazzák a járdák ideiglenes jégtelenítésére, csúszásmentesítésére. Az útszóró só a tappancsokra veszélyt jelent, a talajvízbe és élővizekbe jutva a környezetben is komoly károkat képes okozni.

Városi kutyáknál jóval gyakrabban találkozunk a problémával. A durva szemcsés anyagokkal vagy sóval felszórt területek a talppárnák mikrosérüléseit okozzák, melyre a kutyák a mancs nyalogatásával, rágásával reagálnak. Nem csak befertőzik így a sebet (jóval nagyobb problémát okozva), hanem le is nyalják a sós-vegyszeres tartalmat, aminek egyéb egészségügyi következményei is lehetnek. A szétnyalt, nagyobb sebekkel, ha az állat aztán újra sós útra lép, tovább romlik a helyzet és a lábvégek súlyos gyulladása alakulhat ki. Teherviselő testrészekről van szó, amik nem mellesleg folyamatosan mozgásban vannak, így az itt kialakult sebek lassan gyógyulnak, és sajnos szárazon tartásuk (főleg a téli nedves időben) szinte lehetetlen. Éppen ezért próbáld megelőzni a bajt!

Hogyan védheted kutyád lábát?

 • Ha teheted, kerüld el a durván felsózott szakaszokat, sétáltasd kedvenced inkább a füvön, a hóban!
 • A téli időszakban a sétákat megelőzően használj mancsvédő krémeket. Ezek a készítmények bevonják a talppárnák felületét, csökkentve a só és a téli hideg szárító hatását.
 • A kutyacipők használata is kiváló alternatíva lehet a mancsok felületének megóvására, de ezt nem minden eb viseli el.
 • Ha hazaértek a sétából, minél hamarabb mosd le kutyád mancsait langyos vízzel, különös tekintettel a lábujjközökre. Ezt követően alaposan töröld is szárazra őket. Végezetül ismét bekenheted mancsvédő krémmel a tappancsokat.
 • Ha kedvenced hosszú lábujj- és talppárnaközi szőrrel rendelkezik, érdemes azt kivágni. A hosszú szőrbe beleragadt hó és jégdarabok fagyási sérülésekhez vezethetnek, a sókristályok pedig akár kémiai égési sebeket is okozhatnak.
 • Ha a sétát követően kedvenced pracliján kisebb sérüléseket találsz, alaposan fertőtlenítsd le őket, ha pedig nem javulnak, mindenképp fordulj állatorvosodhoz.
 • Felhajtódon, saját portád körül használj kutyatappancs-kímélő lehetőségeket!

Napi néhány perc a tappancsok védelmére és higiéniájára nem nagy ár azért, hogy a kedvenced praclija télen is sérülésmentes maradjon!

Mancs és környezetbarátabb alternatívák a jegesedés ellen:

 • macskaalom
 • salak
 • fűrészpor
 • fahamu
 • homok
 • kalcium-klorid
 • a jó öreg hólapát és seprű

Ha légúti tüneteket tapasztalsz, keresd fel állatorvosodat!

A téli időszakban kedvencünk védekezőképessége is legyengülhet, ez az immunhiányos állapot pedig különösen kedvező feltételeket teremt a különböző felső és alsó légúti megbetegedéseknek.

Az egyszerű orrfolyással járó náthából kezelés nélkül súlyos, életet veszélyeztető tüdőgyulladás is kialakulhat. Így, ha állatodnál légúti tüneteket tapasztalsz, vagy esetleg levertséggel, lázzal járó állapot alakult ki nála, keresd fel állatorvosotokat, hogy kedvenced mielőbb újra egészséges lehessen.

Hasznos volt a bejegyzés? Kérjük ossza meg ismerőseivel is!
Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény…

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a…

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő…

Széchenyi 2020