Karácsony körül ezek jelentik a legnagyobb veszélyt kedvencedre

A téli időszakban, különösen karácsony környékén gyakrabban találkozunk bizonyos betegségekkel, kórképekkel, ami elsősorban a kutyákat, macskákat, ritkábban a nyulakat érinti. Sokszor nem is gondolnád, mennyi mindenre érdemes ilyenkor odafigyelni. Az alábbi bejegyzésben segítünk felhívni a figyelmedet, hogy gazdiként Te mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt, és így ne változzon ez a békés ünnep rémálommá.

Gondosan válassz karácsonyi ajándékot kedvencednek!

A kedvenceink is megérdemelnek egy-két karácsonyi ajándékot, nem? Ha kutyádat, vagy macskádat játékkal lepnéd meg karácsonykor, mindig győződj meg arról, hogy az új szerzemény ellenáll-e a kitartó rágásnak, nincsenek-e könnyen leváló részei. Fontos, hogy állatod mindig csak akkor férhessen hozzá az új játékához, ha szem előtt van, hogy időben észrevedd, ha elfogyasztana belőle darabkákat. Ha a játék megsérül, esetleg egyes részeit nem találod, vedd el kedvencedtől, és minél hamarabb keresd fel az állatorvosi rendelőt, hiszen ezek az idegentestek az emésztőtraktus bármely pontján képesek elakadni.

Gondosan válaszd meg a karácsonyfa helyét!

Szintén problémát tud okozni, ha a karácsonyfáról lopkodnak le ezt-azt. Az üvegből készült díszek összeroppantása, vagy a szilánkokba történő lépés súlyos problémákat tud okozni. Használjunk inkább törhetetlen gömböket, figurákat.  A lenyelt díszek, szalagok gyakran sértik fel a bélcsatornát, okoznak bélelzáródást.

A szaloncukor papírral, esetleg a felfüggesztő dróttal együtt történő elfogyasztása a bélcsatorna sérülését, bélelzáródást okozhat, illetve ahogy már korábban említettük, a benne lévő csokoládé is okozhat gondot.

Érdemes megfelelően rögzíteni a fát, hogy az állat ne tudja könnyen feldönteni, illetve a karácsonyfa világítását szolgáló vezeték elhelyezésére is figyeljünk oda. A vezeték elrágása áramütéshez vezethet, ami leggyakrabban nyulaknál szokott előfordulni.

Figyelj oda, hogy mit adsz a karácsonyi menüből!

Óvatosan a csonttal! A karácsonyi és szilveszteri időszakban általában megszaporodnak azok az esetek, amikor a csontetetés beöntéssel végződik. A belekben feltorlódott kemény, szilánkos tartalom nehezen, lassan halad tovább, és ahogy nedvességtartalmából veszít, megrekedhet a vastagbélben vagy végbélben. Az állat ilyenkor többszöri erőlködés ellenére se tud bélsarat üríteni. A perisztaltika során az éles szilánkok akár a bélnyálkahártya sérülését, legrosszabb esetben akár a belek perforációját is okozhatják. Ha kedvencednél csontetetést követően hasonló tüneteket tapasztalsz, mindenképpen keresd fel állatorvosotokat!

Az ünnepi asztal finomságaihoz négylábú barátaink akarva-akaratlanul is hozzájuthatnak. A fűszeres, zsíros ételek etetése, különösen a hajlamos fajtákban (schnauzer, yorkshire terrier) azonban komoly gyomor-bélrendszeri irritációt, és akár a hasnyálmirigy gyulladását is okozhatja. A betegség leggyakoribb tünetei a hányás, elesettség és étvágytalanság, sokszor az állatok hasa a tapintásra érzékeny. Diagnózist követően a beteg állatra több napos intenzív kórházi kezelés vár.  

Szintén problémát okoz, hogy sokszor több ételt készítünk, vagy hoznak vendégeink, mint amennyit el tudunk egyszerre fogyasztani.  Sok karácsonyi maradék végzi kedvencünk tányérján. Körültekintően járj el! A romlott, penészes ételek súlyos ételmérgezést, hasmenést okozhatnak náluk.

Figyelj oda, hogy ezekhez véletlenül se férjen hozzá!

Csokoládé

Négylábú barátaink számára a csokoládé komoly veszélyt jelent. A kezdeti gyomor-bélrendszeri tüneteket követően izgatottság, súlyos mérgezés esetén pedig idegrendszeri tünetek jelentkeznek náluk.

Egy 10 kilós kutyának már 100 gramm tejcsokoládé elfogyasztása tüneteket okozhat, 300 gramm tejcsokoládé, vagy 50 gramm étcsokoládé megevése pedig akár végzetes következményekkel is járhat. A tünetek kialakulása előtt, a felvételt követően 1 órán belül végzett hánytatással, a méreganyagok megkötésével gyors felépülés várható, tünetek esetén azonban több napos intenzív kórházi kezelésre is szükség lehet.

Xilit

Ha a mézeskalácsod, bejglid, vagy egyéb karácsonyi finomságaid nyírfacukorral lettek édesítve, ügyelj rá, hogy kedvenced ne férhessen hozzájuk! A xilit elfogyasztása ugyanis kutyákban életveszélyes mérgezést okozhat.

Egy 10 kilós kutyánál fél kávéskanálnyi xilit elfogyasztása a vércukorszint vészes csökkenését okozza, 1 evőkanálnyi mennyiség pedig súlyos májkárosodást idéz elő ebekben. A tünetek előtt, a méregfelvételt követően 1-2 órán belül végzett hánytatást követően több napos komplex kórházi kezelés vár a betegekre.

Hagyma

Mind a fokhagymában, mind a vöröshagymában megtalálható egy kéntartalmú vegyület,  ami a mérgezés kialakulásáért felelős. Ez a vegyület képes az állat szervezetében felhalmozódni, és mérgezést okozni. Elsősorban vérszegénységet okoz.

Mazsola, szőlő

Bár a pontos hatásmechanizmus nem ismert egyes szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak, így jobb ezekkel is vigyázni.

Alkohol

A különböző alkohol tartalmú italok kisebb mennyiségben kellemetlenséget, nagyobb mennyiségben viszont már súlyos tüneteket okozhatnak állatoknál is.

Dohány

Az ünnep alkalmával hozzánk ellátogató vendégek által hátrahagyott szivar-, és cigarettadarabok felkelthetik kedvencünk érdeklődését, és ezek elfogyasztása súlyos problémákat okozhat nála. Leggyakoribb tünetek a hányás hasmenés, nyálzás, de súlyosabb esetben akár az állat halálához is vezethet.

Egyéb téli veszélyek, amikre mindenképpen figyelj oda!

Fagyálló folyadék

A téli időszak leggyakoribb és legsúlyosabb következményekkel járó mérgezését a fagyálló okozza. A garázsban, vagy az autó körül kicsöpögött édes szirupot előszeretettel veszik fel a házikedvencek.

Egy 3 kilós macska esetén egy teáskanálnyi, egy 10 kilós kutya esetén pedig 3 evőkanálnyi fagyálló folyadék elfogyasztása már a vesék súlyos károsodását okozza, és halálos mérgezést eredményezhet. A méregfelvételt követő fél órán belül segíthet az állat hánytatása, illetve pár órán belül lehetőség van olyan anyagok beadására, ami a mérgezés hatását csökkenti. Az időben észrevett mérgezés esetén is több napos, komplex kórházi kezelés vár az állatokra, a későn észlelt eseteknél a kezelése legtöbbször eredménytelen, és a beteget nem tudjuk megmenteni.

Egér és patkány irtók

Ezek a készítmények véralvadásgátló anyagokat tartalmaznak, és a macskákra, illetve a kutyákra is veszélyt jelentenek.  Sőt, amennyiben kedvencünk mérgezett állatot fogyaszt el, úgy a mérgezés nála is kialakulhat. Súlyos tüneteket, véralvadási zavart, vérzést, súlyosabb esetben a mérgezés az állat halálát is okozhatja.  

Hasznos volt a bejegyzés? Kérjük ossza meg ismerőseivel is!
Facebook
Twitter
LinkedIn

További bejegyzések

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

Toklász ment a kutyámba, macskámba. Mit csináljak? Fontos tudnivalók.

A tavasztól őszig tartó időszakban sok négylábúnak (és gazdijának) okoz problémát az egérárpa nevű gyomnövény…

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Törpenyúl vásárlása előtt ezt mindenképpen olvasd el!

Húsvét közeledtével ugrásszerűen megnő a kedvtelésből tartott nyulak népszerűsége. Az ünnepi időszakot követően azonban a…

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

„Diómérgezés”, avagy mikotoxinok okozta mérgezések kutyáknál

Az őszi, nyirkos időjárás kiváló feltételeket teremt a penészgombák elszaporodásához, így ebben az időszakban megnő…

Széchenyi 2020